Westzaan is ontstaan in de 12e eeuw. Het is één van de oudste nederzettingen in de Zaanstreek. Boeren bouwden hun boerderijen op terpen tegen de twee oude ontginningsdijken. Zo ontstond in de loop van de eeuwen het lange lintdorp van Westzaan.
Aan het einde van de 15e eeuw is het land nat. Alleen de opgehoogde randen kunnen gebruikt worden voor het verbouwen van graan. De rest wordt als grasland gebruikt voor de melkveehouderij. In deze tijd heeft Westzaan ongeveer 500 inwoners. Momenteel wonen er 4. 844 mensen in Westzaan.
De molens in ons lintdorp
In de 17e eeuw komt er een periode van economische groei en welvaart. Dit komt onder andere door de walvisvaart, hout- en graanhandel, veehouderij, de scheepsbouw. En niet te vergeten het gebruik van molens, op het hoogtepunt telt Westzaan wel 150 stuks. Het zijn voornamelijk houtzaagmolens, maar er zijn ook papiermolens, pelmolens, oliemolens en verfmolens.
Vandaag de dag zijn er nog 6 molens over in ons dorp, namelijk:
De windpapiermolen De Schoolmeester, de enige in de hele wereld;
De enige nog geheel complete pelmolen in de Zaanstreek Het Prinsenhof ;
Het Vergulde Hart uit 1744, een speelmolentje waar vroeger kinderen het ambacht van molenaar werd geleerd;
Specerijmolen De Jonge Dirk;
Een wipmolentje De Zwaan en
Deze laatste molen is herbouwd en in 2021 gereed gekomen. Het is nu een woonhuis en de wieken van de molen wekken de elektriciteit voor de woning op.
Westzaan is van 1811 tot 1974 een zelfstandige gemeente. Ondanks het verzet van de Westzaanse bevolking wordt het dorp betrokken bij de samenvoeging tot Zaanstad per 1 januari 1974. Ondanks dat hebben we gelukkig wel het landelijke karakter weten te behouden.
Voor nog meer achtergronden over Westzaan check:
https://lintendijkenpaden.zaanstad.nl/over-de-zaanse-linten-dijken-paden/westzaan
https://nl.wikipedia.org/wiki/Westzaan
https://www.zaanwiki.nl/encyclopedie/doku.php?id=westzaan
Om terug te gaan naar de home pagina klik hier.